Kunstmest en de paardenweide
Kunstmest en de paardenweide

Misschien heb je wel eens gehoord dat kunstmest niet goed is voor de paardenwei, maar waarom eigenlijk? In deze blog zal ik het kort uitleggen. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een gezonde paardenweide niet te vergelijken is met een weide voor melkkoeien. Een goede paardenweide is voor mij een weiland met een grote variatie aan (oude) grassen en kruiden en het liefst zonder productiegrassen zoals raaigras. 

Kunstmest is slecht voor het bodemleven.
Een goede wei valt of staat met een gezonde bodem. Kunstmest voedt de plant, maar verbetert de bodemstructuur niet. Het is zelfs slecht voor het bodemleven omdat kunstmest veel zout bevat. Wormen en andere bodemdieren kunnen hier niet goed tegen en kunnen door het toedienen van kunstmest zelfs sterven. Zo breek je het bodemleven juist af!

Kunstmest is vaak eenzijdig.
Op zich is een eenzijdige bemesting geen probleem, mits je precies weet wat er in de bodem zit en wat er nog nodig is. Maar kunstmest voor de weide wordt zo universeel gebruikt, dat je vaak veel te eenzijdig bemest. Door zo’n eenzijdige bemesting heb je op langere termijn juist meer kans op tekorten in de bodem (en dus in je gras en daarna in het hooi..).

Kunstmest werkt als een booster.
Kunstmest is snel opneembaar voor de plant. Soms zo snel dat de plant er niet goed tegen kan en ‘verbrandt’. Het zout in de kunstmest onttrekt het vocht uit de plant, je krijgt dan slappe, gele planten. Als de plant het wel kan opnemen, krijgt je gras met een piek in de voedingswaarde (bijvoorbeeld eiwit). Voor een weide is het beter om te kiezen voor een langdurige bemesting, zodat je ook geen pieken krijgt in de voedingswaarde van het gras en je paard minder kans heeft op gezondheidsproblemen.

Kruiden houden niet van kunstmest.
Een gezonde paardenwei bestaat niet uit alleen gras, maar ook uit een diversiteit aan kruiden. Kruiden houden helemaal niet van kunstmest, dus dit kun je beter niet gebruiken als je de kruiden in je weide wilt behouden.

Kunstmest is belastend voor het milieu.
Kunstmest wordt gemaakt van o.a. aardgas en bij de productie komt veel CO2 vrij, ik hoef vast niet verder uit te leggen waarom dit ongunstig is voor het milieu (en momenteel voor onze portemonnee..).

Wat zijn dan wel geschikte soorten bemesting voor een wei? Dat is afhankelijk van verschillende factoren en op afstand moeilijk te bepalen. Maar voor het bodemleven zijn organische meststoffen in ieder geval veel gunstiger. Organische meststoffen zijn o.a. compost van plantenresten en/of dierlijke mest, lavameel, (zeeschelpen)kalk, kleimineralen en bokashi.

En zeg nou zelf, zo’n kruidenwei als op deze foto is toch een droom voor je paard? Met jaarlijks kunstmest krijg je zo’n weide niet! Zelf gebruik ik gecomposteerde paardenmest, lavameel en kalk in diverse vormen op onze weides én staan er verschillende vlinderbloemigen in de weide. Deze planten hebben het vermogen om stikstof vanuit de lucht te binden in de bodem. Wil je een keer met mij sparren over een gezonde paardenweide? Bekijk dan het adviesaanbod.