Een modderige paddock klinkt bij veel paardeneigenaren bekend in de oren. Modder is mega vervelend voor je dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de paarden is het niet prettig. Door een natte paddock kunnen paarden vervelende problemen krijgen, zoals rotstraal. Gelukkig is je paddock met een beetje voorbereiding een onderhoud prima droog te houden! In deze blog geef ik enkele tips om modder in de paddock te voorkomen.
Begin op tijd met de voorbereidingen.
Dit hoor je misschien liever niet, maar de winter is níet het moment om een natte paddock aan te pakken. Als er al modder is ontstaan, ben je eigenlijk al te laat. Wij doen de wintervoorbereidingen altijd tussen augustus en oktober. De bodem is dan nog droog en daardoor goed te berijden met (zware) machines. Werken in blubber is niet te doen en eigenlijk is je bodem dan al kapot, je maakt het probleem (verdichting) dan alleen maar erger.
Ken je perceel.
Elk stuk grond heeft natte en droge plekken. Het is handig om deze plekken te herkennen (ook als je gaat planten trouwens). Soms kun je een paddock goed houden door de natste stukken in de winter af te sluiten. Voordat je een track gaat aanleggen is het handig als je het perceel 4 seizoenen hebt gezien. In de zomer is alles vaak goed, in de winter kom je soms problemen tegen.
Werk met hoogteverschillen.
Op het laagste punt in onze paddock hebben we een wadi laten graven. Deze vult zich in de winter met regenwater wat vanaf verschillende plekken in het gat stroomt. Zo blijft de paddock droog, kunnen de paarden regenwater drinken en wordt het water langzaam teruggegeven aan de bodem. Ook kunnen we de wadi leegpompen met een dompelpomp en daarmee de bomen en hagen water geven. Je kunt bijvoorbeeld ook sloten graven naast een track. Let wel op of je voor graafwerk een vergunning nodig hebt, dat is per gemeente verschillend.
Voorkom piekbelasting en verdichting.
Als je één voerplek hebt, zal de grond rond deze plek binnen no-time vastgelopen zijn. Ik gebruik daarom meerdere voerplekken. Je kunt deze voerplekken ook bestraten met tegels of paddockroosters. Hoe kleiner het leefoppervlak van je paard(en), hoe groter de kans op verdichting wordt. Investeer op een klein stukje grond daarom ook altijd in ene goede bodem.
Gebruik verschillende bodemmaterialen.
Lavagruis is bijvoorbeeld zeer goed waterdoorlatend, hiermee kun je een pad of stuk paddock aanleggen. Ook kun je er voor kiezen om een stuk paddock te betegelen. Houtsnippers zou ik nooit gebruiken. Dit lijkt in het begin een goede oplossing, maar na een natte winter is dit (deels) weggerot en wordt de modder alleen maar erger.
Houd de paddock schoon.
Verwijder mest en hooiresten dagelijks. Dit voorkomt verdichting van de bodem.
Plant bomen.
Bomen zijn enorme wateropnemers. Ook zorgen de wortels voor luchtigheid van de bodem, waardoor water beter kan infiltreren. Op korte termijn heb je hier nog niet veel aan, maar bomen zijn sowieso een goede investering voor je paddock (paradise).
Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Natuurlijk is er een groot verschil tussen zand, klei of veengrond, maar bovenstaande tips zijn voor elke bodem toepasbaar. Mocht je nog wat tips kunnen gebruiken bij het moddervrij houden van je eigen paddock, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een adviesgesprek.