Rotstraal door een ongunstige huisvesting
Rotstraal door een ongunstige huisvesting
Stinkende, zwarte smurrie, papperig weefsel, losse flapjes of een diepe spleet in het midden? Grote kans dat je te maken hebt met rotstraal. Rotstraal is een veel voorkomend probleem bij paarden en het wordt helaas vaak niet herkend. Het is een pijnlijke aandoening, maar met een beetje extra aandacht is het vaak te voorkomen.

Een gezonde straal is stevig, maar toch flexibel en heeft de vorm van een driehoek. Het is naast een tastorgaan ook een belangrijkse schokdemper voor de rest van de hoef en het onderbeen. De middelste straalgroeve hoort er uit te zien als een ondiep kuiltje en niet als een diepe spleet.

De hoefballen zijn mooi breed en vol en zonder knel. Bij smalle knelhoeven zie je vaak een diepe spleet, als middelste straalgroeve Een diepe straalgroeve is in combinatie met een onhygiënische huisvesting een ware kweekvijver voor onder andere rotstraal en schimmelinfecties.

Rotstraal (pododermatitis) wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Nu zijn bacteriën niet direct een probleem, onze paarden worden immers continue blootgesteld aan allerlei bacteriën. Vooral een combinatie van ongunstige factoren kunnen ervoor zorgen dat een paard rotstraal ontwikkelt. Mogelijk oorzaken kunnen zijn:

  • Een verminderde weerstand.
  • Verkeerde voeding.
  • Te weinig beweging (en dus minder doorbloeding).
  • Verkeerde hoefbalans, let extra op bij paarden met diepe straalgroeven.
  • Onhygiënische huisvesting, met name mest en urine.
  • Te natte ondergronden.

Rotstraal is zeer pijnlijk en kan op den duur meer problemen veroorzaken, zoals kreupelheid, teenlanden, atrofie van de straal en in zeldzame gevallen een start van hoefkanker.

Voorkomen is dus beter dan genezen! Gelukkig zijn er bij het voorkomen van rotstraal veel factoren die je als paardeneigenaar zelf in de hand hebt.

Let in de huisvesting op schone voer- en rustplaatsen. Schone modder en plassen zijn niet per definitie slecht, maar nattigheid maakt hoeven week en vatbaarder voor infecties. Zeker in combinatie met een verminderde weerstand kan dit voor problemen zorgen. Daarnaast zijn mest en urine kweekvijvers voor bacteriën die kunnen zorgen voor infecties en rotstraal. Ook creëert een hoef in de modder een zuurstofarme omgeving waarin bacteriën extra goed gedijen. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Is de huisvesting van je paard erg nat? Zorg dan in ieder geval voor droge en vooral schone voerplekken. Haal dagelijks de mest en hooiresten weg, zodat de plek zo schoon mogelijk blijft. Het lijkt soms onmogelijk lijkt om de huisvesting van je paard droog te houden, maar er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om modder te voorkomen en op te lossen. Hulp nodig om een modderproof paddock te creëren? Ik help je graag!!