Bij het aanleggen van een paddock of track, is een veilige afrastering essentieel. Zorg voor een strakke, goed aangespannen afrastering zonder losse eindjes. Gebruik eventueel lintverbinders op lange stukken, zodat de draad makkelijker kan breken als druk op komt.
Hoogte van de afrastering
Om paarden de mogelijkheid te geven om van de hagen te snoepen, kun je de borsthoogte als richtlijn voor de bovenste draad aanhouden. De overige stroomdraden zijn afhankelijk van de paarden en de beplanting die beschermd moet worden. Kies bij voorkeur een donkere kleur afrastering, dit valt weg in de omgeving en geeft een natuurlijker beeld. Aan de buitenzijde van een perceel adviseer ik vaak een (wolfwerende) afrastering van minimaal 120 cm hoog.
Palen
Gecreosoteerde en gewolmaniseerde palen zijn schadelijk voor de bodem, deze palen zijn behandeld met chemische stoffen. Ik heb ze tijdens de opzet van ons paardenparadijs wel gebruikt, oeps 🤭 Al doende leert men en gelukkig waren ze tweedehands. Het meest duurzame hout is (onbehandeld) kastanjehout. Kastanjehout heeft een mooie, lichte en natuurlijke kleur. Het past daardoor mooi in het landschap. Ik heb onlangs mijn kastanjepalen aangeschaft bij Adequat. Voor een normale afrastering zijn palen met een diameter van 8-10 centimeter voldoende. Voor de hoeken kun je kiezen voor een iets dikke paal.
Gebruik NOOIT robinia- of acasiahouten palen in een paardenverblijf. De schors van deze houtsoorten zijn giftig en kan bij inname van 150 gram al dodelijk zijn voor een paard.
De afstand tussen de palen is afhankelijk van het type stroomdraad wat wordt gebruikt. Bij lint moeten de palen wat dichter bij elkaar staan, met een afstand van zo’n 3 tot 4 meter. Neem je koord, dan kun je een afstand van 5 tot 6 meter aanhouden.